"Majdnem Torta Barozzi" fügeesszenciás joghurttal
sponsored links
Szigorúan hétpecsétes a receptje több mint 100 év óta, még a nevét is levédetették. Ez az olasz "Torta Barozzi". Természetesen minden Modena megyében élõ háziasszony tudja a titkos összetételt. A szomszédom is felhívta rá a figyelmemet és megosztotta velem az édesanyja receptfüzetében találhatót. Majd hallottam és elolvastam még vagy húsz félét, persze mindegyik különbözõ volt. Annyira kíváncsi lettem, hogy elmentünk megkóstolni az eredetit Vignola történelmi belvárosának cukrászdájába, aztán készítettem egy másolatot: kikísérleteztem a magam Barozziját. Így most már én is birtokában vagyok egy tuti receptnek :-)! Meg is osztom veletek a titkot... Ezt sütöttem meg Flóra SAD receptversenyére.
A fekete tortát , ahogyan elõször nevezték, egyébként Eugene Gollini kísérletezte ki az olasz kisváros, Vignola központjában 1887-ban nyílt cukrászdájában. A mester nagyon szeretett kutyulni, napról napra tökéletesítette receptjeit. Ez a sütije a sok közül végül olyan jól sikerült, hogy rövid idõn belül a település szimbólumává vált. 1907-ben a szintén vignolai világhírû építész, Jacopo Barozzi tiszteletére születésének negyedik centenáriumán keresztelték Pasta Barozzi -ra, végül Torta Barozzi lett. 1948-ban a nevet ...